Jdi na obsah Jdi na menu

Školní den v Kanade cz/Eng School day in Canada

   Každé školství má svá specifika daná historií, demografií a v Kanadě hlavně geografií země. Velké vzdálenosti mezi městy a rozprostřenost měst přispěla k tomu, že jak v Kanadě tak v US využívají děti na základních školách i SŠ školní autobusy. V Kanadě je nelze přehlédnout, jsou žluté, hlavně  kvůli viditelnosti. Pohodlné nejsou, aerodynamické taky ne, ale pokud rodina bydlí mimo město nebo má malé dítě či více dětí, pak je zastávka autobusu u domu vítaná. Navíc jsou školní autobusy v mnoha provinciích zdarma, tak se ani rodičům nevyplatí děti vozit do škol. 
Typická školní výuka začíná kolem 8.30 a končí 3.20, někde až 3.30. Školy v Ontariu mají kratší výuku. Liší se trochu v různých školách, např. soukromé školy mohou zvolit jiný začátek a ve školách v indiánských rezervacích se pak podvoluje začátek výuky snídaní, kterou studenti ve škole dostávají. Proč snídani? Nízká socio-ekonomická situace, závislosti na drogách, alkoholu, zdravotní a rodinné problémy, vysoká nezaměstnanost atd. přispívají k tomu, že mnohé děti by neměly celý den jídlo pokud je škola nezajistí. Dalším důvodem jsou dlouhé vzdálenosti, někteří místní studenti zde jezdí skoro 2 hod. autobusem na SŠ. Z těchto důvodů jsou jídelny otevřeny už od rána, aby si studenti mohli koupit nebo dostat snídani a kávu nebo čaj. Bohužel, většina základních škol jídelny vůbec nemá, v tom se od Evropy velmi liší. Rodiče tedy musí denně balit nejen 2 svačiny, ale i oběd. Většinou pak mají ZŠ 1x týdně dovoz teplého oběda, který mohou rodiče dopředu objednat.

Tradice jídelen na základních školách tu neexistuje a nejsou ani v nových školách. Pamatuji si, jak na mne zírala synova učitelka v Kindergarten (předškolní třída integrovaná ve všech ZŠ), když jsem mu denně nebo obden vozila teplý oběd. Holt, česká matka se nezapře.

Výuka na 1. stupni má 45minutové bloky, v 10 dopoledne mají děti 15 min. na svačinu, pak další blok, a poté je v 11.30 polední přestávka (lunch break), kdy jdou ven pokud to dovolí počasí. Zajímavostí je, že děti na ZŠ jdou ven  do teploty -25 C nebo pokud poryv větru (wind child) nepřesáhne -25C. Teploty na severu Kanady v zimě někdy  dosahují -30 až -40 C. Při teplotách vyšších než minus 30 se ruší autobusy. Školy ale z bezpečnostních důvodů musí zůstat otevřeny, i kdyby učitelé se nemohli dostat do škol. Před mnoha lety došlo k tragédii v Calgary, kdy rodiče vysadili dítě u školy, protože mysleli, že je otevřená, a dítě umrzlo. Od té doby jsou školy otevřeny, ale neučí se. Někteří rodiče jako např. učitelé, doktoři, sestry atd. dítě musí přivést pokud musí do práce i za těchto podmínek.

Na druhém stupni a SŠ se 45minutový blok prodlužuje a každý předmět tak má dvojitý blok jednou týdně, na SŠ i dvakrát, protože mnoho škol jede dle rozvrhu den 1-4. Pokud je pondělí Day 1, pak např. matematika má dvojitý blok, úterý Day 2 třeba angličtina & literatura dvojblok atd. a v pátek je opět Day 1, takže znovu dvojblok matematika. Dvojbloky mnoha učitelům i studentům vyhovují, protože tak mají čas na laboratorní pokusy, výlet ve městě, projekt, testy, sportovní soutěže atd. Studenti pak jsou méně stresováni v  případě projektů či testů, které tak nezasahují do jiných předmětů.
Konec výuky je rozhodně pozdější než v evropských školách, i základní školy končí 3.20, což je pro 5-6leté děti často velmi náročné. Dále mají školy družiny ráno i odpoledne (out-of -school-care). Většina škol má školního poradce (school councellor), a do školy pak docházejí externí terapeuti, psycholog atd. dle potřeby škol. V některých velkých školách zajištuje policie navíc po školní dobu ‘police officer’, který má kancelář v budově a zajištuje tak bezpečnost i element práva a klidu u škol s velkým počtem studentů. U nás ve městě přes 400 studentů v budově a připojenou ‘college’.

Škola začíná jako v Evropě začátkem září a končí kolem 27.6, ale některé prázdniny jsou odlišné, např. Thanksgiving Day (Den Díkůvzdání), ten je jiný v Kanadě i v US. Vánoční prázdniny začínají obvykle později, kolem 22.12, Velikonoční jsou také kratší, ale zvlášť mají týden jarní prázdniny a každý třetí pátek volno, a některé pondělky jsou rodinná volna (Family Day).

Kanadské školství podporuje inkluzi, se kterou má dlouholeté zkušenosti a integruje povětšinou úspěšně jak děti s problémy chování tak s různým tělesnými postižením. Inkluzi nelze v některých zemích jako ČR zavádět rychle. Mnohdy chybí školám bezbariérový přístup jako rampy, výtahy, bezbariérové koupelny a WC, automatické dveře, ale hlavně speciálně školení asistenti pedagogů, kteří mohou ses studentem s fyzickým či jiným handicapem pracovat individuálně. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář